Tanssi ammattina

Kaikki taidelajit ovat vaikeita murtautua sisään, kuten sanotaan, tai yleensä pystyä hankkimaan elannon.

Tanssi on yksi vaikeimmista. Muusikoilla on yleensä enemmän mahdollisuuksia esiintymisiin, joka on tärkeää ainakin jonkinlaisen puoliammattilaisaseman saavuttamiseksi: tanssijoita saattaa silti olla vähemmän. Ammattitanssijalta vaaditaan kovaa fyysistä kuntoa ja harjoittelua, musiikkia voi sentään helpommin treenata kotioloissa.

Suomessa tanssijoita työskentelee teattereissa – mutta usein satunnaisesti, kaikki esitykset kun eivät käytä tanssijoita – modernin tanssin ryhmissä ja freelance-tanssijana – kuten freelance-näyttelijä, valitettavan usein termi on synonyymi sanalle ”työtön.” Balettitanssijoilla on oikeastaan vain Kansallisbaletti vakituisena työnantajana.

Showtanssijoita työskentelee ulkomailla huomattavasti enemmän. Tällä siis tarkoitetaan tanssijoita jotka esimerkiksi tanssivat pop-konserteissa show’ssa mukana, kyseessä ei ole mikään häveliäs synonyymi eroottiselle tanssille. Suomessa harvalla pop-artistilla on sen tyyppistä lava-show’ta jossa olisi monelle tanssijalle töitä.

Kilpatanssijoista osa on ammattilaisia, mutta heillekin leipä usein lohkeaa sivussa tanssinopetuksesta ja valmennuksesta: samoin kuin muiden alojen tanssijoille. Kilpatanssi on urheilua, ja kuten muissa lajeissa, ammattilaisuralle päästäkseen on oltava aivan huippuluokkaa.